Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 31. 3. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Baštenska sklopiva stolica, složiva baštenska stolica, podesiva baštenska stolica i baštenska stolica na osunčanoj terasi

Kako odabrati baštenske stolice

Različite baštenske stolice sa različitim funkcijama: neke možete slagati jedne na druge, a neke jednostavno sklopiti. Neke imaju naslone za ruke, a neke visoki naslon za leđa. Šta biste vi trebali da odaberete? U našem blogu ćemo vas dovesti do odluke koja je najbolja za vas. 

Mali balkon ili velika terasa?

Mali balkoni ili terase zahtevaju manji namještaj. Većina baštenskih stolica ima širinu od oko 40 do 70 cm, pa ako imate mali balkon preporučujemo uske baštenske stolice. Za sjedenje možete koristiti i baštensku klupu. Postoji osnovno pravilo da između baštenskih stolica trebate dopustiti razmak od oko 15 cm kako bi svi mogli udobno da sjede, ali to se ne odnosi na baštensku klupu.


Sa druge strane, ako imate veliki balkon ili terasu, slobodni ste da odaberete i šire i veće stolice sa naslonima za ruke, kako bi svima bilo udobno.


Visoki ili niski naslon za leđa? 

Uživate li u dugim večerima u društvu? U tom slučaju je izuzetno važno da baštenske stolice budu udobne. Visoki naslon pruža potpunu potporu leđima i može zaštititi vas i vaše goste od promaje.

Takođe uzmite u obzir kakav materijal preferirate. Pročitajte više o prednostima i nedostacima različitih materijala u našem vodiču "Kako izabrati baštenski namještaj".

Baštenske stolice sa kraćim naslonom elegantnijeg su izgleda i mogu se lakše pomijerati.

 

Složive ili podesive baštenske stolice?

Takođe se morate zapitati gdje želite da držite stolice kada se ne koriste. Imate li podrum ili garažu u kojoj ih možete zaštititi od kiše? U tom su slučaju baštenske stolice za slaganje idealne, jer ne zauzimaju previše mjesta kada se slažu.

 

Baštenske stolice podesivog naslona takođe štede prostor: one su dva u jednom, jer ih možete koristiti u uspravnom položaju kao trpezarijske stolice ili se opustiti u njima kada su u ležećem položaju. Naslonjene na baštenski stol ili zid zauzimaju samo malo prostora i lako ih je otvoriti kada ih budete spremni ponovo koristiti.

Zaštitite svoj baštenski namještaj 

Ako svoje baštenske stolice ostavljate otvorene, dobro ih je zaštititi prekrivanjem. To će povećati njihovu trajnost i smanjiti vrijeme potrebno za čišćenje i održavanje. I nema potrebe trošiti vrijeme na sklapanje baštenskih stolica. 


Ne zaboravite baštenske jastuke

I za kraj, pobrinite se da vašim gostima bude mekano i prijatno dok sjede na vašim baštenskim stolicama. Baštenski jastuci daju toplinu i mekano mjesto za sjedenje, a nekoliko prekrivača će dati ljepši izgled cjelokupnom prostoru, a i bićete pripremljeni za duge ljetne večeri.

 

Saznajte više

Viseća mreža ili viseća stolica? Šta izabrati?

FSC™ oznaka osigurava da drvo dolazi iz odgovornih izvora

Transformišite svoj vanjski prostor uređenjem vašeg paviljona

Pripreme za plažu: Koje peškire i piknik deke ponijeti