Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Porodično druženje na otvorenom

5 super ideja za igre sa djecom na svježem zraku

Poslednjih nekoliko sedmica svi smišljamo razne ideje kako bismo izbjegli dosadu, a posebno je zahtjevno roditeljima koji se suočavaju sa izazovom osmišljavanja novih aktivnosti za svoje mališane. Kako su im druženja sa vršnjacima ograničena, a redovni ritam se uveliko promijenio, kreativne glavice uvijek su spremne za nova učenja i novu vrstu zabave.

Donosimo vam nekoliko ideja u kojima možete zajednički stvarati i dobro se zabaviti:

1. Hotel za kukce

Zbog sve veće upotrebe pesticida, u prirodi ima sve manje insekata. Posebno su nam važni oni korisni insekti koji smanjuju broj štetočina i bolesti, poput bubamara ili uholaža. One vraćaju prirodnu ravnotežu i čuvaju biološku raznolikost.

Zabavite se zajedno i pronađite u dvorištu odgovarajuće suho i zaštićeno mjesto okrenuto prema jugozapadu ili jugoistoku na kojem ćete smestiti svoj hotel za kukce. Zajednički ga obojite ili ukrasite cvijećem te naučite nešto o životinjama kojima ćete pružiti zaštitu tokom hladnih zimskih mjeseci.

Na primjer, bubamare su jedne od najbitnijih insekata u bašti i voćnjaku. Larve i odrasle jedinke bubamare hrane se lisnim ušima, koje često mogu napraviti velike štete biljkama. Larva bubamare na dan pojede i do 600 biljnih ušiju.

 

2. Koktel party

 

Osim što ćete zajednički uživati u raznim kombinacijama ukusa, ovo je idealna prilika da svojim klincima dodatno ubacite u prehranu sveže cijeđene sokove narandže, limuna ili komadiće svježih jagoda, malina ili drugog voća po izboru.

Dozvolite im da sami cijede sokiće i biraju sastojke za svoj koktel te sve poslužite u zabavnim čašama sa slamkom.

3. Zajednička bašta

Ovo su upravo idealni mjeseci za vlastitu baštu! Pokoja jagoda ili mini paradajz posebno će razveseliti male prstiće kada se pojave prvi plodovi kao rezultat njihovog rada. Zašto ne iskoristite zajedničko vrijeme i isplanirate svoju baštu u par saksijica? Neka svako odabere svoju saksiju i šta želi zasaditi u nju. Nije potrebno puno mudrosti. Samo malo čarolije u obliku saksija, nešto zemlje, sjemenki ili sadnica, sunca, puno ljubavi i svakodnevno zalijevanje.

4. Kampovanje u dvorištu ili terasi

Kako bi bilo uzbudljivo i drugačije, ne mora se daleko otputovati. Ponekad je potrebno samo malo mašte. Na karti ili globusu zajednički odaberite mjesto koje biste željeli da posjetite.

Istražite zanimljivosti o odabranoj lokaciji i organizujte kampovanje u vlastitom dvorištu ili terasi pretvarajući se da ste upravo tamo. Podignite šator te provedite veče u razgovoru o odabranoj destinaciji uz maršmelo kolačiće pečene na tanjiru za vatru te šoljicu tople čokolade.

5. Uživanje na trambolini

Sakriveni od pogleda znatiželjnika, u vlastitom dvorištu dozvolite djetetu u sebi da se malo razigra te organizujte takmičenje u kreativnim skokovima na trambolini. Svima dobro dođe malo kretanja, smijeha i ludorija. A djeca će uveče sigurno lakše zaspati.

Pronađite još ideja za zabavne igre na trambolini.

Saznajte više

Vodič za kupovinu paviljona

Vodič za kupovinu paviljona

Trampoline: 7 stvari koje treba da uzmete u obzir prije kupovine

Trampoline: 7 stvari koje treba da uzmete u obzir prije kupovine

Transformišite svoj vanjski prostor uređenjem vašeg paviljona

Transformišite svoj vanjski prostor uređenjem vašeg paviljona

Oaza za opuštanje pored bazena

Oaza za opuštanje pored bazena